Un total de 380 alumnes han estudiat la conca de la Tordera amb el programa educatiu de l’Observatori RIVUS durant el curs 2022-2023

Una desena d’escoles procedents dels municipis de Malgrat de Mar, Santa Maria de Palautordera i Sant Celoni han pres part en alguna de les tres activitats que proposa el PROECA

Un total de 380 alumnes d’una desena de centres educatius de diferents municipis de la conca de la Tordera han participat durant el curs escolar 2022-2023 en el PROECA (Programa d’Educació Ambiental, Comunicació i Formació) de l’Observatori RIVUS, adreçat principalment als estudiants de cicle mitjà d’Educació Primària. Els centres han procedit concretament de Sant Celoni, Santa Maria de Palautordera i Malgrat de Mar.

Actualment, el programa ofereix tres activitats: ‘Tornem a la Tordera’, que ha rebut 135 alumnes, ‘Delta de la Tordera’, 225, i ‘Les Llobateres’, 20.

Cinc escoles procedents dels municipis de Sant Celoni (Escola Avet Roig, Escola Montnegre, Col·legi Cor de Maria i Escola Soler de Vilardell) i Santa Maria de Palautordera (IE la Tordera) han dut a terme l’activitat ‘Tornem a la Tordera’, que s’inicia amb una explicació a l’aula amb una breu introducció referent al context de la zona d’estudi i els conceptes bàsics relacionats amb els sistemes fluvials. Seguidament, es visita un tram de riu o riera proper a l’escola on els alumnes experimenten amb els mètodes d’avaluació de l’estat de qualitat mitjançant dos bioindicadors: els macroinvertebrats i la vegetació de ribera.

Durant el mes de juny han tingut lloc cinc sortides dins l’activitat ‘Delta de la Tordera’, amb grups de cicle mitjà d’Educació Primària de diferents escoles de Malgrat de Mar (Escola Chanel, Escola Vedruna, Escola Fonlladosa, Escola Montserrat i Escola Marià Cubí). En total,  225 alumnes han pres part d’aquesta activitat, que es desenvolupa al curs baix del riu Tordera i durant la qual es duu a terme un mostreig de macroinvertebrats, com a bioindicadors de l’estat de qualitat dels rius, i una visita al delta per posar en valor el seu patrimoni ecològic mitjançant la descoberta d’espècies d’aus i la flora més característica de les zones de ribera. Aquesta activitat s’ha dut a terme amb la col·laboració i suport de l’Ajuntament de Malgrat de Mar.

Activitat ‘Delta de la Tordera’

Finalment, un grup de 20 alumnes de l’Escola Montnegre de la Batllòria (Sant Celoni) han optat per la sortida ‘Les Llobateres’. L’activitat consisteix en una visita a aquesta zona humida amb un guiatge interpretatiu de l’entorn atenent diversos àmbits: paisatgístic, biològic, hidrològic i social. Els alumnes també van observar i identificar algunes de les aus presents en aquest espai des del punt de guaita i, a més, van dur a terme un mostreig de macroinvertebrats i de vegetació de ribera al riu Tordera al seu pas per les proximitats de Les Llobateres.

El PROECA té per finalitat transcendir i difondre els resultats obtinguts pel projecte Observatori RIVUS de manera transversal a tots els àmbits socials: ciutadania, comunitat científica i administracions. Dins aquest programa es promouen diverses accions com ara aquestes activitats adreçades als centres educatius per apropar les metodologies de mostreig als escolars; però també activitats dirigides a la ciutadania, amb sortides de camp guiades, demostració de metodologies de mostreig i exposicions itinerants.

Activitat ‘Delta de la Tordera’

Articles Relacionats