Mostreig de macroinvertebrats i de peixos per conèixer la qualitat del riu Congost

Incloses dins el Programa d’Educació Ambiental, Comunicació i Formació (PROECA), que desenvolupa l’Observatori de la Tordera i el Besòs, s’han programat per a aquest mes de novembre dues activitats d’educació ambiental: “Coneguem la qualitat del riu a partir del mostreig de macroinvertebrats”, que tindrà lloc el dissabte 23 de novembre, i “Els peixos del Congost i el seu paper com a bioindicadors: demostració de pesca elèctrica”, prevista per al 30 de novembre.

La primera d’aquestes activitats s’iniciarà a les 10 del matí a la riera de Vallcàrquera, dins el terme municipal de Figaró-Montmany, a la zona d’encreuament entre la riera i la carretera de Ribes (vegeu punt exacte a https://goo.gl/maps/sk1HFikYWDBJqgvX9), amb una introducció a l’activitat a càrrec de Sònia Sànchez i Toni Mas, coordinadors de l’Observatori i del PROECA i investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB). Seguidament, l’investigador encarregat de la línia de macroinvertebrats de l’Observatori, Pau Fortuño, s’encarregarà de dirigir la resta de la sessió, durant la qual es donarà a conèixer el paper bioindicador dels macroinvertebrats i es durà a terme una demostració de la metodologia de mostreig. Finalment, es durà a terme l’avaluació de l’estat hidrològic i ecològic del riu, en aquest cas el Congost, amb el projecte de ciència ciutadana RiuNet (www.riunet.net).

Dissabte, 30 de novembre, arribarà el torn de “Els peixos del Congost i el seu paper com a bioindicadors: demostració de pesca elèctrica”. Aquesta activitat, que tindrà lloc a Montmeló, a la zona de l’aiguabarreig del Mogent i el Congost (vegeu punt exacte a https://goo.gl/maps/Q9KCrQE4J2VyKsqk9), s’iniciarà a les 11 hores també amb una introducció a càrrec de Sònia Sànchez i Toni Mas, i la resta de la sessió la dirigiran el Dr. Emili Garcia Berthou i el Dr. Rafael Muñoz, investigadors de la línia d’ictiofauna de l’Observatori. Durant aquesta matinal, s’analitzarà el paper bioindicador dels peixos i es durà a terme una demostració de pesca elèctrica per conèixer i avaluar les poblacions de peixos en aquest tram de riu.

Per prendre part de qualsevol d’ambdues activitats, gratuïtes i obertes a tota la ciutadania, cal formalitzar la inscripció prèvia a https://forms.gle/vCYXSseFY4rKVSY86.

Al llarg d’aquest últim trimestre de l’any 2019, es continuaran programant i realitzant activitats destinades al públic general consistents en xerrades i sortides de camp guiades per l’equip d’investigadors de l’Observatori i coordinades des de l’ICTA-UAB.

Articles Relacionats

L’empresa Euromed signa un conveni de col·laboració amb la Fundació RIVUS

Aquest acord preveu la realització d’una jornada de neteja de l’entorn fluvial dins la campanya Let’s Clean Up Europe La Fundació RIVUS i Euromed han signat aquest matí un conveni de col·laboració mitjançant el qual l’empresa aportarà finançament per al desenvolupament d’activitats relacionades amb la …