Una vuitantena de persones participen en la jornada de neteja i natura al riu Besòs “ItineraRius Let’s Clean Up”

Una vuitantena de persones han participat aquest diumenge al matí a la segona activitat dins el cicle ItineraRius, emmarcada en aquest cas dins la campanya Let’s Clean Up Europe, una iniciativa d’àmbit europeu que promou la millora i conservació dels espais naturals mitjançant accions de neteja i que a Catalunya coordina l’Agència Catalana de Residus.

La jornada ha tingut lloc en una zona del riu Besòs compresa entre els municipis de Montornès del Vallès, Montmeló i Martorelles. En total, s’han omplert de diferents residus 40 sacs: 12 d’envasos i plàstics, 1 de paper i cartró, 2 de vidre i 25 d’altres tipus de deixalles. A més, s’han recollit algunes deixalles de major volum, com pneumàtics, cadires i tubs i cintes d’ús industrial, i s’han detectat abocaments de runes i matalassos que seran recollits per les brigades corresponents.

A més de la recollida de residus, la mainada ha pogut fruir del taller de dibuix organitzat per la Fundació RIVUS, que ha exposat les figures d’algunes de les espècies més emblemàtiques dels nostres rius, com la llúdriga, l’ànec collverd, la tortuga de rierol i la granota verda, i que els més petits han hagut de reproduir.

La matinal ha comptat també amb la col·laboració i participació de les delegacions de Creu Roja de Granollers i Mollet del Vallès que, a més de fer neteja de l’entorn, ha ofert un interessant taller de primers auxilis.

La jornada ha finalitzat amb una visita guiada a l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) Montornès del Vallès durant la qual s’han explicat els processos de depuració als quals se sotmeten les aigües residuals per poder-les abocar al medi fluvial en condicions òptimes per a la vida aquàtica.

#ItinerariusLetsCleanUP s’ha desenvolupat en una zona inclosa des de l’any 2016 dins la Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea i ha comptat amb la col·laboració dels ajuntaments de Martorelles, Montmeló i Montornès del Vallès; de les entitats Creu Roja i Montornès Animal, i amb el suport de Sorigué.

ItineraRius, impulsat pel Consorci Besòs Tordera i la Fundació RIVUS, neix amb l’objectiu d’acostar d’una manera respectuosa i conscient la ciutadania als rius de les conques del Besòs i de la Tordera, descobrint camins fluvials plens de patrimoni natural, hidràulic i històric, així com de biodiversitat, dotant així de valor afegit la part esportiva d’aquest tipus d’activitats.

Articles Relacionats

Una trentena de persones participen en l'ItineraRius Let's Clean UP

L’activitat ha inclòs també un Espai RIVUS amb materials didàctics i expositius i un taller de dibuix, i una visita a l’EDAR Montornès del Vallès Prop d’una trentena de persones han participat aquest diumenge, 19 de maig, en la segona edició de l’ItineraRius Let’s Clean …