La taula de governança de l’Hàbitats CoMBe es reuneix per fer seguiment de l’evolució del projecte

Aquesta taula està formada per tots els municipis que formen part de l’espai, el Consorci Besòs Tordera, el grup BiBio, el CEAB-CSIC, Fauna Llerona i la Generalitat de Catalunya

Aquesta setmana ha tingut lloc la segona reunió de la Taula de Governança del projecte Hàbitats CoMBe, desenvolupat perla Fundació RIVUS en col·laboració amb el Consorci Besòs Tordera, està subvencionat pel Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat de Catalunya, amb 322.250 euros procedents del Fons de Patrimoni Natural. Durant la sessió de treball s’ha revisat l’estat del projecte i les actuacions dutes a terme des de la seva posada en marxa, el novembre de 2024. La trobada, conduïda pel president de la Fundació, Josep Monràs, i la directora tècnica Sònia Sànchez, ha comptat amb la presència d’alcaldes, regidors i tècnics municipals, així com amb representants de les entitats implicades.

Aquest projecte, amb una durada prevista fins a mitjan 2027 i un pressupost total de 400.350 euros, té com a objectiu la restauració i conservació d’hàbitats i espècies a l’espai Xarxa Natura 2000 Riu Congost. Les línies d’acció principals inclouen conservació i gestió; recerca i coneixement; educació ambiental, divulgació i comunicació; gestió de l’ús públic i foment del voluntariat.

Accions desenvolupades

Dins el bloc de recerca i coneixement, s’ha dut a terme la recopilació i organització de dades de biodiversitat i d’indicadors de l’estat de qualitat ecològica fluvial generades per l’Observatori RIVUS per al període 2019-2024, corresponents a les sis estacions de mostreig situades dins l’àmbit de la Xarxa Natura 2000 Riu Congost.  

Pel que fa a la conservació i gestió, s’ha revisat la cartografia existent dels Hàbitats d’Interès Comunitari (HIC) de l’espai i s’han ajustat les actuacions de conservació previstes, optimitzant-les amb el màxim grau de detall possible segons la seva presència.

Dins l’educació ambiental, divulgació i comunicació, s’han organitzat prop d’una desena d’activitats entre caminades, participació en jornades tècniques i de divulgació, i visites de camp, amb més de 150 assistents.

En el bloc de voluntariat, s’ha impulsat el tercer cens visual participatiu de llúdriga i altra fauna fluvial, així com la participació en el cens simultani de ratpenat d’aigua de QuiroRius, coordinat pel Museu de Ciències Naturals de Granollers (MCNG), donant cobertura en un dels trams de seguiment inclosos dins aquest espai protegit.

Durant aquests mesos, la fundació ha elaborat i difós una enquesta ciutadana sobre els espais naturals protegits i els rius Congost, Mogent i Besòs, amb l’objectiu de conèixer la percepció social envers l’espai Xarxa Natura 2000 Riu Congost i la seva evolució al llarg del projecte.

Actuacions de restauració a la tardor

Durant aquests mesos, s’han definit les tres actuacions de restauració i conservació previstes dins el projecte. Dues d’elles es posaran en marxa aquesta tardor i tindran lloc al riu Congost, a l’entorn de la Garriga i a les Franqueses del Vallès.

La Taula de Governança

La Generalitat de Catalunya ja ha aprovat el document de constitució d’aquesta Taula de Governança, que està constituïda per tots els ajuntaments inclosos dins la XN2000 Congost: Canovelles, Granollers, la Garriga, la Roca del Vallès, les Franqueses del Vallès, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Sant Fost de Campsentelles i Vilanova del Vallès; el Consorci Besòs Tordera, el grup de recerca BiBio del MCNG, el Centre d’Estudis Avançats de Blanes del CSIC (CEAB-CSIC), Fauna Llerona, la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural i Serveis Territorials.

El document elaborat per la Fundació RIVUS i consensuat per tots els seus membres, estableix l’objectiu, el funcionament i la composició de la Taula, tot i que és un element viu que s’anirà adaptant a les necessitats del projecte.

Sobre la Xarxa Natura 2000 Congost
La Unió Europea va incloure l’any 2006 part del riu Congost dins la Xarxa Natura 2000, iniciativa europea més important de preservació de la natura, i així va esdevenir un dels pocs rius urbans amb aquesta catalogació. Exactament, es tracta del tram que va des de la Garriga fins al naixement del Besòs, inclòs també el tram final del riu Mogent. L’espai té 30 km de longitud i una superfície de prop de 358,5 hectàrees.

Articles Relacionats