La Fundació RIVUS ja ha posat en marxa o culminat prop del 60 per cent de les accions del seu pla estratègic

Aquest document, aprovat l’any 2021, estableix les principals línies de treball a seguir per l’entitat a llarg termini

Les accions relacionades amb educació ambiental, divulgació i comunicació, i estratègia de comunicació corporativa són les que han assolit un major grau d’acompliment

Durant el període 2021-2024, s’han finalitzat o posat en marxa el 57% de les accions definides en el pla estratègic de la Fundació RIVUS, segons s’ha posat de manifest durant la celebració del darrer Consell Assessor, el primer celebrat des de la renovació dels membres i del nomenament de Francisco Javier Lafuente, rector de la UAB, com a president.

Aquest nou consell assessor ha iniciat la seva activitat revisant i actualitzat aquest document, que es va aprovar l’any 2021 i que defineix objectius i projectes de l’entitat a llarg termini. Per a Javier Lafuente, president del Consell Assessor de la Fundació, “la revisió i actualització del pla estratègic ens marca un punt d’inflexió, i ens ajuda a establir el nou full de ruta a seguir i a prioritzar els reptes presents i de futur més immediats”.

En només quatre anys, la Fundació RIVUS ha executat o engegat més de la meitat de la quarantena d’accions recollides en aquest document. Més concretament, el 17% estan finalitzades; el 40%, en execució; el 14%, s’iniciaran a curt o mitjà termini i un 24%, resta pendent. Del pla inicial, s’han desestimat només un 2% d’aquestes accions per considerar-les inviables o fora de l’àmbit de les finalitats fundacionals.

Josep Monràs, president de la Fundació, ha valorat molt positivament l’alt grau d’acompliment amb el pla estratègic durant aquest breu període de temps: “S’ha fet molta i molt bona feina gràcies a l’equip de professionals que hi ha al darrere d’aquesta entitat, hem avançat a molt bon ritme en l’assoliment dels objectius marcats i això es tradueix en una fundació que ja té múscul i és referent dins els seus àmbits d’actuació”.

Després d’aquesta anàlisi i actualització, el Consell Assessor treballarà en la priorització dels projectes estratègics que resten pendents i la incorporació de nous reptes per tal d’actualitzar el pla estratègic, que es presenta com un document viu i en contínua evolució. 

El Consell Assessor Científic Tècnic de la Fundació RIVUS, format actualment per onze membres de reconeguda trajectòria professional en els seus diferents àmbits, té per objectiu oferir orientació i expertesa per tal de garantir l’èxit de les iniciatives i la tasca de la Fundació.

Pla Estratègic: quatre grans eixos

El pla estratègic de la Fundació RIVUS divideix els seus objectius en quatre grans eixos: medi i societat; recerca i transferència de coneixement en matèria d’innovació i tecnologia de l’aigua; gestió, comunicació i relacions institucionals, i Observatori RIVUS, com a projecte estratègic i transversal.

D’entre els projectes conclosos durant aquest període dins del primer eix destaquen l’edició de materials de divulgació i d’exposicions itinerants sobre biodiversitat a les conques del Besòs i de la Tordera; la sèrie documental Gent de riu (estrenada el gener de 2024) i el programa d’educació ambiental Descobreix el riu des de casa.

Pel que fa a l’eix 2, el 70% dels projectes es troben en marxa, i dins de l’eix 3, s’han finalitzat diferents projectes relatius a l’estratègia de comunicació corporativa, com és l’edició de materials físics i audiovisuals per donar a conèixer la fundació.

Dintre de tots aquests eixos, s’inclouen projectes que la Fundació impulsa de manera continuada (considerats en marxa) com ara el programa d’educació ambiental Descobreix el riu, el cicle de caminades ItineraRius, la convocatòria anual del Premi de Treballs Acadèmics Sergi Mingote, l’impuls i la participació en projectes de recerca, l’organització i participació en jornades, congressos i seminaris, i la cerca de col·laboracions públicoprivades que donin suport a les finalitats fundacionals.

Finalment, dins del quart i darrer eix, corresponent a l’Observatori RIVUS, es continua duent a terme el seguiment anual dels indicadors establerts per a l’avaluació de l’estat de qualitat de les diferents unitats de mostreig definides a les conques del Besòs i de la Tordera, però es preveuen a llarg termini altres accions, com l’anàlisi integrada d’aquests indicadors per a la gestió i per facilitar la presa de decisions.

Consulta el document resum del Pla Estratègic de la Fundació RIVUS.

Articles Relacionats

L’Itinerarius pel riu Ripoll aplega prop d'una seixantena de persones

Sota el títol “Aigua, història i vida”, la passejada ha inclòs diverses parades, on els assistents han pogut conèixer com la societat ha interactuat amb el riu en diferents moments històrics La caminada “Aigua, història i vida”, organitzada aquest diumenge dins del cicle ItineraRius, ha …

L’empresa Euromed signa un conveni de col·laboració amb la Fundació RIVUS

Aquest acord preveu la realització d’una jornada de neteja de l’entorn fluvial dins la campanya Let’s Clean Up Europe La Fundació RIVUS i Euromed han signat aquest matí un conveni de col·laboració mitjançant el qual l’empresa aportarà finançament per al desenvolupament d’activitats relacionades amb la …