El programa educatiu “Descobreix el riu des de casa” s’amplia amb una visita a una EDAR

En total, s’han editat tres vídeos explicatius sobre el recorregut que fan les aigües residuals i el funcionament pas a pas d’una depuradora

Ja estan disponibles dins l’Espai RIVI (corresponent a educació ambiental) d’aquesta pàgina web , així com al canal de Youtube de l’entitat, els tres vídeos que s’han editat per explicar a nens i joves com funciona una Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) i quin és el recorregut que segueixen les aigües que fem servir cada dia a les llars, a les indústries, etc.

Aquest material forma part del programa “Descobreix el riu des de casa”, que es va posar en marxa l’any passat, arran dels confinaments i el tancament de les escoles degut a la crisi sanitària de la COVID-19, però que des de la Fundació es vol seguir impulsant, ja que ofereix a professors, alumnes i persones interessades un ampli ventall de fitxes i activitats per conèixer aspectes tan importants com són els rius i la seva biodiversitat, i l’aigua i els processos de depuració. “Amb aquesta versió en línia del nostre programa educatiu no tenim límits geogràfics ni d’aforament, el poden fer sevir escoles i alumnes, per exemple, de qualsevol punt de Catalunya, d’una manera lliure i gratuïta”, ha assenyalat el president de la Fundació, Josep Monràs.

Els vídeos, titulats “Com funciona una EDAR”, expliquen en menys de 15 minuts, d’una manera clara, molt gràfica i visual, què es fa amb l’aigua residual dins d’una estació depuradora fins que és tornada al riu, on formarà part del sistema fluvial i permetrà la presència de nombroses espècies de flora i de fauna. Aquest recorregut també posa l’accent en algunes problemàtiques per fer-ne pedagogia, com és el cas de l’impacte que provoca en aquestes depuradores les tovalloletes que es llencen pel vàter.

Aquests vídeos, juntament amb les fitxes Rius, conca i territori; L’aigua, consum i necessitats; La depuració de l’aigua i els rius o El meu amic el riu, ofereixen un ampli ventall de materials per treballar i aprofundir, des de P3 fins a l’Educació Secundària Obligatòria (ESO), en temàtiques diverses vinculades als rius i a l’aigua.

Articles Relacionats

Convocat el desè Premi de Treballs Acadèmics Sergi Mingote

Els estudiants de Batxillerat i Cicles Formatius podran presentar els seus treballs fins al 30 de juny de 2025 La Fundació RIVUS ha obert la desena convocatòria del Premi de Treballs Acadèmics Sergi Mingote, que té per objectiu promoure i reconèixer la feina dels estudiants …