El Grup Freudenberg aportarà fons a la Fundació RIVUS per subvencionar projectes mediambientals

La multinacional finançarà les línies d’investigació d’aus i macroinvertebrats de l’Observatori RIVUS durant els anys 2020, 2021 i 2022.

El grup tecnològic alemany Freudenberg ha aprovat una important donació a la Fundació RIVUS, creada pel Consorci Besòs Tordera, per tirar endavant diversos projectes de patrocini relacionats amb la preservació i l’educació ambiental.

Concretament, la multinacional destinarà els fons necessaris, entre els anys 2020 i 2022, per finançar dues de les vuit línies d’investigació i seguiment que té en marxa l’Observatori RIVUS: ocells i macroinvertebrats.

Dins de cadascuna d’aquestes línies es duen a terme treballs de recerca i dues campanyes anuals de mostreig per conèixer la seva presència i distribució arreu de les conques del Besòs i la Tordera, i s’inclou també la redacció d’informes amb tota la informació obtinguda.

Durant aquest trienni i gràcies a l’aportació de Freudenberg, es podrà fer arribar tota aquesta informació a la ciutadania mitjançant l’organització de matinals i jornades, l’elaboració de material de divulgació i el disseny i l’elaboració d’exposicions itinerants, entre altres actuacions previstes.

Totes les línies de seguiment de l’Observatori RIVUS són un termòmetre per conèixer l’estat actual i l’evolució dels entorns fluvials. Els treballs de recerca es dirigeixen des de la Fundació RIVUS, amb la coordinació de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB). Un dels objectius de la Fundació és que tota aquesta informació arribi a tota la ciutadania perquè la gent conegui i gaudeixi els entorns i s’impliqui a l’hora de preservar-los.

En el cas concret de la línia de macroinvertebrats, el seguiment també compta amb el Departament d’Ecologia de la Universitat de Barcelona (UB). Els organismes macroinvertebrats, amb la seva presència o absència, aporten molta informació per poder determinar la qualitat biològica del sistema, atès que reflecteixen la qualitat de l’aigua en un cert període de temps.

Pel que fa a les aus, aquestes són uns magnífics indicadors de la qualitat del riu i el seu entorn. L’increment del nombre d’espècies d’aus, la quantitat d’individus d’una mateixa espècie i la seva variabilitat i dispersió esdevenen un bon indicador de la millora o estancament de la qualitat dels entorns fluvials. Així, en el cas de les conques del Besòs i la Tordera, la presència novament d’espècies tan emblemàtiques com el bernat pescaire o el blauet certifiquen la seva qualitat.

Articles Relacionats

Convocat el desè Premi de Treballs Acadèmics Sergi Mingote

Els estudiants de Batxillerat i Cicles Formatius podran presentar els seus treballs fins al 30 de juny de 2025 La Fundació RIVUS ha obert la desena convocatòria del Premi de Treballs Acadèmics Sergi Mingote, que té per objectiu promoure i reconèixer la feina dels estudiants …