Més de 6.400 alumnes han descobert el riu amb el programa educatiu de la Fundació RIVUS durant el curs 2024-2025
‘Descobreix el riu’ ha comptat amb la participació d’un centenar de centres educatius de 36 municipis de les conques del Besòs i de la Tordera
Durant el curs 2024-2025, un total de 6.415 alumnes de 102 centres educatius procedents de 36 municipis de les conques del Besòs i de la Tordera han participat en el programa d’educació ambiental “Descobreix el riu”, impulsat per la Fundació RIVUS.
Les activitats, que s’adrecen a alumnes des de segon cicle d’Educació Infantil fins a Batxillerat i Cicles Formatius, han tingut una bona acollida: 4.420 alumnes han participat en activitats dirigides a Infantil i Primària, i 1.995 ho han fet des de Secundària i altres nivells educatius.
Les propostes més demanades han estat els tallers a l’aula (108 grups), seguits per les sortides (96) i les visites guiades (86). L’activitat més sol·licitada ha estat “Coneguem la depuradora”, amb 1.572 alumnes, seguida de “Vida d’un riu”, amb 1.245 participants. Aquesta darrera ha vist reduïda la xifra de participants respecte d’altres anys a causa dels continuats episodis de pluges d’aquesta primavera, que han obligat a cancel·lar diverses sortides i activitats previstes. Això ha comportat la davallada de la participació en el programa educatiu en uns 280 alumnes respecte al curs anterior.
La resta d’activitats segons nombre d’alumnes han estat: ‘El riu a l’escola’ (615 alumnes), ‘El joc de l’Aiguòmetre’ (517), ‘Rius de conte’ (348), ‘El meu riu en viu’ (294), ‘El retorn de la llúdriga’ (252), ‘L’estat ecològic dels rius’ (234), ‘Tornem a la Tordera’ (233), ‘Bèsties i bestioles de riu’ (223), ‘Descobreix els ocells dels nostres rius’ (223), ‘De la depuradora al Falgar’ (218), ‘Delta de la Tordera’ (158), ‘De la depuradora al riu’ (147), ‘Descobreix els amfibis i rèptils aquàtics dels nostres rius’ (83), ‘Bioindicadors a l’aula’ (28), ‘Les Llobateres’ (16), ‘Coneguem la depuradora des de l’aula’ (9).

Enguany, els 36 municipis participants han estat: Badalona, Barberà del Vallès, Barcelona, Caldes de Montbui, Campins, Canovelles, Cànoves i Samalús, Castellar del Vallès, Figaró-Montmany, Granollers, l’Ametlla del Vallès, la Garriga, la Llagosta, les Franqueses del Vallès, Lliçà d’Amunt, Llinars del Vallès, Malgrat de Mar, Martorelles, Mollet del Vallès, Montcada i Reixac, Montmeló, Palau-Solità i Plegamans, Parets del Vallès, Sant Adrià de Besòs, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Celoni, Sant Esteve de Palautordera, Sant Feliu de Codines, Sant Fost de Campsentelles, Sant Pere de Vilamajor, Sant Quirze del Vallès, Santa Eulàlia de Ronçana, Santa Maria de Palautordera, Vallgorguina, Vallromanes i Vilanova del Vallès.
Durant el curs 2024-2025, el programa educatiu ha rebut el suport de les empreses Sorigué i Grifols, mitjançant els convenis de col·laboració establerts amb la Fundació RIVUS.
Els centres interessats poden obtenir més informació d’aquest programa en aquest enllaç. Les inscripcions per al pròxim curs ja es poden formalitzar al telèfon 93 842 93 61 o a l’adreça electrònica apren@apren.cat d’Aprèn Serveis Ambientals, empresa encarregada d’impartir el programa educatiu.
El programa va néixer el curs 1995-1996, impulsat pel Consorci Besòs Tordera, i des d’aleshores ha rebut més de 142.000 alumnes, que han pogut conèixer millor els seus entorns fluvials més immediats i la biodiversitat que hi amaguen, així com la importància de l’aigua i del sanejament.
